CalcBuddy
Appar
Onlinekalkylatorn.se
Mattespel.nu
Matteprov.nu
Fraktaler.se

Ratio / Proportion

Beräkna ratio, eller bredd eller höjd utifrån ett ratio

Bredd:
Beräkna bredd
Höjd:
Beräkna höjd
Ratio:
Beräkna ratio

Hur man använder ratio-miniräknaren

Beroende på vad du vill beräkna väljer du "Beräkna bredd", "Beräkna höjd" eller "Beräkna ratio". Mata sedan in de värden du har. Om du exempelvis vill veta ratiot på ett foto som är 18cm x 13cm så mata in 18 i bredd, 13 i höjd så visas ratiot "1,3846154 : 1" i ratio-fältet. Det behöver givetvis inte handla om just höjd och bredd, utan du kan använda miniräknaren för att beräkna ratiot mellan vilka två mängder som helst.

Ett vanligt område där man stöter på ration, eller proportioner, är upplösningen på bildskärmar eller bildfiler i datorn.

Vanliga ration

Vissa ration är på grund av standardiseringar, och i vissa fall på grund av matematiska egenskaper, väldigt vanliga och värda att lägga på minnet. Dessa inkluderar:

4:3 (alltså 1,3333:1)

Framtaget för TV men används även i många bildskärmar. Lär mer om 4:3 här: https://sv.wikipedia.org/wiki/4:3

16:9 (alltså 1,7778:1)

Används i de flesta nyare TV-apparater och datorskärmar. Läs mer om 16:9 här: https://sv.wikipedia.org/wiki/16:9

Gyllene snittet (1,618:1)

Gyllene snittet innebär att bredden delat med höjden är lika med bredden och höjden tillsammans delat med bredden. Gyllene snittet refereras ofta i historien, ända sedan antiken. Läs mer om gyllene snittet här: https://sv.wikipedia.org/wiki/Gyllene_snittet

Roten ur 2 (alltså 1,4142:1)

Detta format används vanligen för papper (t.ex. A3, A4, A5, ...) på grund av att det kan vikas eller delas på mitten och fortfarande behålla precis samma proportioner. Läs mer: https://sv.wikipedia.org/wiki/Pappersformat